Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
Noc Muzeów w Manufakturze Cukierków!

Noc Muzeów w Manufakturze Cukierków!

Noc Muzeów w Manufakturze Cukierków ! Słodko zapraszamy na pokazy wytwarzania słodyczy, które odbywać się będą w Manufakturze Cukierków przy ul. Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej)Będzie można obejrzeć proces powstawania... [More...]

WIELKANOC W MANUFAKTURZE CUKIERKÓW

WIELKANOC W MANUFAKTURZE CUKIERKÓW

WIELKANOC W MANUFAKTURZE CUKIERKÓW Kochani już jest!!! Wielkanocna kolekcja naszych pysznych słodkości. W naszej ofercie znajdziecie m.in.: Słodkie kurczaczki, zajączki, baranki, jajka wielkanocne oraz pyszne karmelki z wzorami... [More...]