Historia Karmelka


MAŁE SŁODKIE, BAJECZNIE KOLOROWE, ALE SKĄD ONE SIĘ WZIĘŁY...?

Przez wieki karmelki spełniały funkcje lecznicze oraz zapobiegające chorobom.Do końca XVII wieku w Europie cukier był używany głównie do celów leczniczych oraz konserwujących żywność. To właśnie wtedy dokonano przełomowego odkrycia i stworzono pierwsze karmelki, których spożywano ze względu na ich walory smakowe. Wiadomo też, że cukier został po raz pierwsze wyrafinowany  około roku 200 naszej ery. Dlatego można sądzić, iż pomimo braku dowodów historycznych, że już w tym czasie powstawały pierwsze słodycze oparte na białym cukrze.

 

 


 
Wakacyjne Warsztaty Kręcenia Lizaków!

Wakacyjne Warsztaty Kręcenia Lizaków!

Masz ochotę zrobić własnego lizaka ? Jeśli odpowiedz brzmi TAK! To zapraszamy do naszej Manufaktury przy ul. Tamka 49(wejście od ulicy Ordynackiej). Przyjdź i zobacz jak nasi wspaniali Karmelarze tworzą piękne kolorowe słodycze, a co... [More...]

Mega WYPRZEDAŻ!

Mega WYPRZEDAŻ!

  MEGA WYPRZEDAŻ w Manufakturze Cukierków ! Tego jeszcze nie było ! Pyszne, kolorowe, ręcznie tworzone słodycze w tęczowych kolorach TERAZ TANIEJ DO - 80 %! Ceny już od 1 zł ! Manufaktura Cukierków Ul. Tamka 49 (... [More...]